سایبان چیست؟
سایبان نوعی سقف کاذب است. که به منظور حفاظت از افراد و اشیاء در فضاهای مختلف استفاده می شود. انواع سایبان تنوع گسترده ای دارد. و کارایی اصلی آن حفاظت در برابر اشعه UV آفتاب و عوامل جوی مانند برف، باران و باد است. و به دو دسته کلی سایبان ثابت و سایبان متحرک یا سقف متحرک تقسیم می شوند. سایبان ها از مواد مختلفی ساخته می شوند. که شامل پارچه های ضدآب و مقاوم در برابر اشعه ماوراء بنفش، فلزاتی از قبیل آلومینیوم، آهن و فولاد، شیشه و پلی کربنات هستند. این متریال با توجه به ویژگی هایی مانند دوام، سبکی و مقاومت در برابر شرایط جوی می تواند. برای مکان های مختلف با شرایط متفاوت انتخاب شود.
سایبان در مکانهایی مانند حیاط منازل، تراس ها، فروشگاه ها، رستوران ها، پارکینگ ها و پارک ها کاربرد دارند. و همچنین علاوه بر حفاظت به زیباسازی فضا و صرفه جویی در مصرف انرژی نیز کمک می کنند. بطوری که با پیشرفت تکنولوژی سایبان ها قابلیت اتصال به سیستم های هوشمند را داشته. و می توانند راحتی بیشتری را برای کاربران به ارمغان بیاورند.
دسته بندی انواع سایبان و کاربرد آنها
همانطور که پیش تر گفته شد. سایبان ها بطور کلی به دو دسته سایبان ثابت و سایبان متحرک تقسیم می شوند. که هرکدام از این ها نیز خود در انواع مختلف و با کاربرد های متفاوت وجود دارند. در ادامه به معرفی انواع سایبان ها و کاربردشان در فضاهای مختلف می پردازیم.
سایبان ثابت
سایبان های ثابت بطور دائمی در یک محل نصب می شوند.و به دلیل مقاومت در برابر باد و زلزله توسط زیرسازی های محاسبه شده. کاملا به زمین و یا دیواره ها فیکس می شوند. از جمله مزایای این سایبان ثابت بویژه سازه چادری استحکام و ثبات بالای آنها در برابر عوامل مختلف جوی است. که دوام و مقاومت خوبی را برای این سازه ها فراهم می کند. طراحی این سایبان ها می تواند. متناسب با معماری ساختمان باشد. و در زیباتر کردن محیط موثر باشد. سایبان های ثابت نیاز به محافظت کمتری دارند. و از مواد و متریال مقاوم و بادوام ساخته می شوند.
کاربرد سایبان های ثابت
سایبان متحرک
کاربرد سایبان های متحرک
.
معرفی فرم های انواع سایبان ثابت
سایبان طرح کارت:
سایبان پارچه ای طرح کایت از فرم های سازه کششی و زیر مجموعه فرم زین اسبی است. که با دو قوس عمود برهم ظاهری مدرن و جذاب را ایجاد می کند. این سایبان به دلیل طراحی منحصر بفرد خود، مقاومت در برابر شرایط جوی و امکان نورپردازی زیبا. در انواع فضاها به عنوان المانی دکراتیو و خاص در پروژه هایی مانند توچال و پارک آب و آتش توسط شرکت ساینا طراحی و اجرا شده است.
سایبان طرح فالکون:
سایبان چادری طرح فالکون یکی از فرم های زین اسبی است. که به عنوان المانی خاص و دکراتیو در فضاهای باز استفاده می شود. این سازه با داشتن یک ستون مرکزی و قابلیت خم شدن مطابق با طرح معماری. بیشتر برای ایجاد جلوه بصری در پارک ها، ترمینال ها و فضاهای آموزشی و تجاری به کار می روند. فرم فالکون به دلیل طراحی خاص خود. مناسب برای پوشش تراس ها، روف گاردن ها و استخر ها جهت ایجاد حریم خصوصی است. نورپردازی این سازه ها به دلیل وجود قوس ها و سازه های پنهان. زیبایی منحصر بفردی به فضای شهری و نمایشگاهی می بخشند.
سایبان طرح حباب:
سایبان پارچه ای طرح حباب نیز یکی از فرم های زین اسبی در طرح های سازه چادری است.که به دلیل ظاهر فانتزی و متفاوت خود به خصوص برای جلب توجه در فضاهای عمومی کاربرد فراوان دارد. این فرم با داشتن قوس های خاص و زیبا، قابلیت نورپردازی خاص را فراهم می کند. سایبان طرح حباب به دلیل داشتن قابلیت اجرا در ابعاد بزرگ. بطور گسترده در غرفه های نمایشگاهی و فضای بازی کودکان مثل مهدکودک ها مورد استفاده قرار می گیرند.نمونه اجرا شده توسط شرکت ساینا در نمایشگاه دائمی شهر کرمان قرار دارد.
سایبان طرح قله-دره:
سایبان پارچه ای طرح قله-دره یکی از فرم های خاص و ویژه در سازه های چادری است. که با هدف اصلی افزایش زیبایی و جلب توجه در فضاهای عمومی طراحی شده است. در ین سایبان ها گوشه های سازه به سمت بالا خم شده اند. که ظاهری متفاوت و جذاب به آن می بخشد. این طراحی به دلیل استفاده از ستون ها و کابل های متعدد سبب کاهش نیروهای خارجی و سبک تر شدن این سازه می شود. سایبان طرح قله-دره به دلیل فراهم کردن سایه مناسب و امکان هدایت آب های سطحی در استادیوم ها و سالن های ورزشی کاربرد دارد.
سایبان طرح خیمه:
این نوع سایبان یکی از انواع سازه هایچادری است. که به دلیل قابلیت ایجاد سایه های گسترده و نیاز به تعداد محدود ستون ها در انواع فضاها مورد استفاده قرار می گیرد. این فرم شامل انواعی مانند تترا، اکتا، هگزا و خیمه های اینورس است. که به طور کلی به دو دسته خیمه ای و خیمه ای چند راس تقسیم می شود. این فرم به دلیل مقاومت بالا در برابر شرایط جوی و زیبایی خاص. برای پوشش اکثر فضاهای باز مناسب است.
سایبان طرح اینورس( وارونه):
سایبان پارچه ای طرح اینورس یا وارونه نمونه ای از فرم های خیمه ای در سازه های کششی است. که به صورت وارونه و به منظور افزایش زیبایی طراحی شده است. این فرم بیشتر جنبه دکراتیو داشته. و به دلیل وجود ستون مرکزی، کاربرد آن برای آلاچیق و پارکینگ محدود است. سایبان اینورس در فضاهای باز مانند پارک ها، ترمینال ها و همچنین نمایشگاه و مراکز تجاری استفاده می شود. این سازه با امکان نورپردازی زیبا گزینه ای مناسب برای فضاهای تفریحی شهری محسوب می شود.طرح فالکون نیز شباهت زیادی به این فرم دارد.
سایبان طرح سانشید:
سایبان طرح سانشید یک فرم خیمه ای ساده و پرکاربرد به ویژه برای آلاچیق است. که در ایران محبوبیت بالایی دارد. این طرح که شبیه به فرم تترا و اکتا است. با انتقال ستون سازه به بیرون چادر فضایی بدون ستون در زیر سایبان ایجاد می کند. و برای پارکینگ های مسکونی، آلاچیق ها و سایبان های استخر مناسب است. پوشش سانشید می تواند. چند ضلعی باشد. و به دلیل نبود ستون میانی در فضای زیرین آن شرایط استفاده را برای کاربران راحت تر می کند. این سازه قابلیت اجرا در ابعاد کوچک اما با مقاوت بالا را دارد.
سایبان طرح پارادایس:
سایبان چادری طرح پارادایس یکی از فرم های خیمه ای و پرکاربرد است. که جزء سازه های پرطرفدار در ایران محسوب می شود. در طراحی این سایبان با انتقال ستون ها به گوشه ها. فضای داخلی بدون مانع با قابلیت باربری بالا ایجاد می شود. بنابراین برای استفاده در روف گاردن ها و مکان هایی با محدودیت در اجرای پی مناسب است. این طرح می تواند به عنوان پارکینگ های مسکونی و آلاچیق ها به کار برده شوند.
سایبان طرح آرک:
سایبان طرح آرک یکی از فرم های طاقی در سازه های چادری است. که به دلیل ویژگی های هندسی خاص خود. بویژه در پارکینگ ها و استادیوم های ورزشی کاربرد فراوانی دارد. در فرم آرک ستون ها در یک طرف سازه قرار گیرفته. که این امر امکان طراحی متفاوت برای انواع معماری ها را فراهم می کند. سایبان آرک با ابعاد استاندارد و در عرض حدکثر ۲۰ متر و طول نامحدود قابل اجرا است. این طرح سایبان مناسب برای فضاهای بزرگ و کوچک با محدودیت فضای اجرایی است.
سایبان طرح اکتا و هگزا:
سایبان های فرم اکتا و هگزا فرم های خیمه ای با پنج یا شش گوشه هستند. که به دلیل نزدیک بودن به طرح دایره و داشتن ستون میانی زیبایی خاصی دارند. و شبیه به سایبان هی چتری به نظر می رسند. این فرم ها با پوشش یکپارچه و قابلیت سری سازی برای پروژه های مختلف مناسب اند. اما اجرای این طرح سایبان در ابعاد زیر ۲۰ متر اقتصادی نبوده. و از نظر زیبایی نیز نمی توانند قابل قبول باشند. اکتا و هگزا به دلیل داشتن مقاومت بالا و سایه گسترده برای سقف استخرها، رستوران ها، کافی شاپ ها و روف گاردن ها مناسب اند. فرم های مشابه اکتا و هگزا شامل پارادایس و تترا می شوند.
سایبان طرح خیمه ای چند راس:
سایبان به فرم خیمه چند راس به دلیل ایجاد سایه های گسترده. و ستون ها و کابل های محدود در سطح زمین کاربرد های فراوانی دارد. این طرح بویژه برای پوشش آمفی تئاترها، مجموعه های ورزشی، پارکینگ هاو سایبان رستوران ها و کافه ها مناسب است. سایبان های خیمه ای جند راس به دلیل دوام بالا، مقاومت در برابر تغییرات جوی و زیبایی منحصر بفرد به عنوان آلاچیق های فضای شهری نیز استفاده می شود. پروژه های مختلفی نظیر آمفی تئاتر پارک جوانمردان تهران نمونه ای از طراحی و اجرای سایبان طرح خیمه چند راس توسط شرکت ساینا است.
سایبان طرح پاگودا:
سایبان چادری طرح پاگودا زیرمجموعه فرم های خیمه ای است. که با خم شدن گوشه ها به سمت بالا زیبایی خاصی به سازه می بخشد. این سبک طراحی به کاهش تجمع برف و باران کمک می کند. اما سایه گسترده را محدود می سازد. طرح پاگودا به دلیل ظاهر خاص و مدرن خود. برای غرفه های نمایشگاهی، استند های تبلیغاتی و المان های شهری مناسب اند. همچنین قابلیت نورپردازی و چاپ بر روی پارچه به جذابیت این طرح سایبان در تبلیغات و پارک ها کمک می کند. فرم های مشابه شامل قله-دره و شید می شوند.
سایبان طرح شید:
سایبان پارچه ای طرح شید از زیرمجموعه های فرم زین اسبی است. و با قوس های عمود برهم، زیبایی خاصی را به سازه ها می بخشد. این فرم به طرح کایت شباهت زیادی دارد. با این تفاوت که در فرم شید تعداد اضلاع بیشتر بوده. و امکان تنوع طراحی و ایجاد سایه مناسب را فراهم می آورد. این سایبان به دلیل داشتن ظاهر مدرن و طراحی متفاوت برای استفاده در روف گاردن ها، فضاهای محصور و به عنوان المان دکراتیو مناسب است. فرم های مشابه شید شامل کایت و پاگودا هستند.
سایبان طرح تترا:
این طرح سایبان یکی از فرم های خیمه ای بوده. که به دلیل سادگی و کاربرد های متونع در ایران محبوبیت زیادی دارد. این فرم دارای چهارگوشه و یک ستون مرکزی است. و پارچه آن از چهارطرف با کابل های کششی مهار می شود. تترا به دلیل پوشش یکپارچه. قابلیت اجرا در ابعاد کوچک را دارند. و گزینه مناسبی برای فضاهای محدود با کاربری متنوع است. این سازه به دلیل مقاومت در برابر نور خورشید، برف، باران و باد برای استفاده در سقف استخرهای کوچک، رستوران ها، کافه ها و روف گاردن ها مناسب است. سایبان مشابه طرح تترا شامل فرم های پارادایس، هگزا و اکتا می شوند.
معرفی فرم های انواع سایبان متحرک
سایبان متحرک ریلی:
سایبان یا سقف ریلی یکی از انواع سایبان های متحرک است. که می تواند. از پارچه پلی استر و یا ورق های آلومینیومی ساخته شود. این سایبان با استفاده از سیستم ریلی متشکل از ریل های افقی باز و بسته می شود. به گونه ای که پارچه و یا ورق های آلومینیوم به کمک موتور های تیوبلار درون این ریل ها حرکت می کنند.این سایبان ها به دلیل طراحی مدرن، قابلیت تنظیم آسان و نصب ساده در انواع فضاهای تجاری، پارکینگ ها، روف گاردن هاو فضاهای تفریحی برای ایجاد پوششی متحرک کاربرد دارند. همچنین در سقف متحرک پارچه ای امکان نورپردازی در سه رنگ متفاوت وجود دارد.
سایبان متحرک رول شونده:
سایبان متحرک رول شونده از پارچه سیون ساخته شده. و به نام پرده سقفی شهرت دارد. این سازه از یک سیستم لوله ای که موتور تیوبلار را در خود جای داده. استفاده می کند. و برای جمع شدن سایبان پارچه به دور آن می چرخد. سیون پارچه ایست ضدآب و مقاوم در برابر اشعه UV و دیکر عوامل محیطی.که می تواند. در ابعاد متفاوت اجرا شود. کاربرد پرده سقفی به عنوان سایبان برای کنترل نور و ایجاد فضای سایه روشن و به منظور جلوگیری از نفوذ گردوغبار و آب باران استفاده می شود. این سایبان در فضاهای باز مانند تراس ها، روف گاردن ها و حتی در فضاهای بسته به عنوان پوششی روی سقف های شفاف و شیشه ای کاربرد دارند.
سایبان متحرک تلسکوپی:
سایبان متحرک تلسکوپی همانند تلسکوپ باز و بسته می شود. اما کل سیستم درون ریل هایی در روی زمین حرکت می کنند. و علاوه بر ایجاد سقف به منظور سایبان. دیواره هایی را نیز در اطراف فضا تشکیل می دهد. این سایبان در ابعاد نامحدود و با ارتفاع دلخواه قابل اجرا است. سازه فلزی این سایبان از پروفیل هاِ آلومینیوم و پوشش سایبان از ورق های شفاف یا نیمه شفاف پلی کربنات تشکیل می شود. و مکانیزم حرکتی آن می تواند. بصورت دستی و یا برقی و موتورایز باشد. کاربرد این نوع سایبان در فضاهای باز مانند پوشش استخر های روباز، حیاط ها، گلخانه ها و پارکینگ ها است.
سایبان متحرک بازویی:
سایبان متحرک بازویی شامل دو سیستم بازویی است. که به باز و بسته شدن سایبان کمک می کند. این دو بازو به یکدیگر متصل بوده. و به وسیله آنها سایبان به حالت افقی و یا عمودی تغییر می کند. مکانیزم حرکتی این سایبان ها می تواند. دستی و یا برقی باشد. این نوع سایبان ها معمولا برای فضاهای باز مانند بالکن ها، پاسیو ها، حیاط منازل، کافه ها و رستوران ها و یا برای ورودی اماکن مختلف طراحی شوند. این سایبان به دلیل استفاده از پارچه مقاوم می تواند. در برابر شرایط مختلف جوی مقاوم بوده. و با نداشتن ستون، فضایی آزاد و بدون محدودیت را برای کاربران فراهم کنند.
انواع متریال سایبان با بررسی مزایا و کاربرد
سایبان ها به دلیل پر کاربرد بودن در فضاهای مختلف. تنوع بالایی در طرح و متریال مصرفی داشته. و می توانند با توجه به انواع نیاز ها برای فضاهای گوناگون به کار بروند. هرکدام از انواع متریال برای ساخت سایبان، ویژگی های خاصی به آن بخشیده. و از مزایا و کاربرد های مشخصی برخوردارند. در اینجا به بررسی ویژگی، مزایا و کاربرد انواع سایبان براساس متریال مصرفی مانند پارچه، فلز، پلی کربنات، چوب و شیشه می پردازیم.
سایبان پارچه ای
این نوع سایبان ها از پارچه هایی مانند پلی استر یا پی وی سی ساخته شده. و از مقاومت بالایی در برابر نور مستقیم خورشید، آب، آتش، برف و باران دارند.
مزایا:
سبک، انعطاف پذیر، تنوع بالا در طرح و رنگ، قابلیت باز و جمع شدن آسان.
سایبان فلزی
ویژگی ها:
سایبان های فلزی از متریالی همچون آلومینیوم، فولاد و آهن ساخته شده. مقاومت و دوام بالای این سایبان ها آنها را از مراقبت و نگهداری های پیچیده مبرا می کند.
مزایا:
بسیار مقاوم، بادوام، عدم نیاز به نگهداری بالا، مقاومت بالا در برابر شرایط جوی و محیطی.
کاربرد ها:
این سازه ها اغلب مناسب فضاهای تجاری، صنعتی و پارکینگ ها که نیاز به محافظت کمتری دارند. هستند.
سایبان پلی کربنات
سایبان چوبی
سایبان شیشه ای
مزایای استفاده از سایبان
استفاده از سایبان در ماکن های مختلف مزایای متعددی دارد. که به بهبود راحتی، افزایش کیفیت زندگی و بهره وری از فضاهای باز کمک می کند. در ادامه به برخی از مزایای استفاده از سایبان ها اشاره می کنیم.
محافظت در برابر شرایط جوی
سایبان ها افراد و اشیاء را از نور مضر خورشید در طول روز، باران، برف و باد محافظت می کنند. این موضوع به ویژه در فضاهای باز و فضای بیرونی مانند تراس، بالکن ها و محوطه های باز بسیار اهمیت دارد.
صرفه جویی در مصرف انرژی
سایبان ها با ممانعت از ورود مستقیم نور خورشید به داخل فضا. باعث کاهش دمای داخلی شده. و نیاز به استفاده از سیستم سرمایشی را کاهش می دهند. که این ویژگی ها سبب کاهش هزینه ها و صرفه جویی در مصرف انرژی می شود.
افزایش فضای قابل استفاده
شما به کمک سایبان ها می توانید. فضای بیرونی خود را در تمام فصول سال به فضای قابل استفاده تبدیل کنید. این ویژگی به خصوص برای رستوران ها، کافه ها و حیاط منازل امکان بهره برداری بیشتر از فضا را فراهم می کند.
بهبود زیبایی و جلوه بصری
سایبان ها با طراحی های گوناگون و متریال متنوع می توانند. به زیباتر شدن فضا کمک کرده. و هماهنگی بیشتری را با فضا داشته باشند. که این امر خود سبب شده. ارزش ملک نیز بالاتر برود.
افزایش حریم خصوصی
چرا سایبان های پارچه ای در ایران محبوبیت دارند؟
طراحی زیبا و مدرن این سازه ها نیز سبب شده. تا بتواند. به عنوان عنصری دکراتیو و بصورت خاص در فضای عمومی مورد توجه قرار بگیرد. علاوه بر این قابلیت اجرای سایبان های پارچه ای در ابعاد بزرگ و با دهانه های بالا سبب شده. در طراحی سایبان ها بیشتر کاربرد داشته باشند. و به عنوان انتخاب اول بسیاری از کارفرمایان و معماران در ایران مطرح شوند.
قیمت انواع سایبان و عوامل تعیین کننده آن
قیمت انواع سایبان ها بسته به نوع مواد و متریال استفاده شده. ابعاد و امکانات مکمل سازه متغیر است. انواع سایبان های متحرک و ثابت هر یک دارای رنج قیمتی متفاوتی هستند. عواملی مانند نوع متریال استفاده شده(مانند نوع پارچه)، نوع سازه (فلزی یا آلومینیومی)، ابعاد سایبان، نوع مکانیزم باز و بسته شدن (موتورایز یا دستی) و امکانات مکمل مانند هدایت آب، نورپردازی و یا سیستم خانه هوشمندتاثیر مستقیمی بر قیمت سایبان دارند.
سایبان های متحرک به دلیل پیچیدگی مکانیزم و موتورهای تیوبلار الکتریکی قیمت بالاتری نسبت به سایبان های ثابت دارند. باید توجه داشت که هزینه انتقال سازه و نصب آن نیز در هزینه نهایی لحاظ شده. و با آن محاسبه می گردد.
سوالات متداول
عمر یک سایه بان جمع شونده بر اساس متریال مورد استفاده در پوشش جمع شونده بین ۱ تا ۲۰ سال می تواند متغییر باشد.
طول حداکثر بر اساس نوع سایبان بین ۳ تا ۱۰ متر می باشد ولی سایبان های صنعتی با قابلیت طول بازشو بیش از ۵۰ متر برای ورزشگاه ها امکان پذیر می باشد.
خیر این کار توصیه نمی شود. مکانیزم های عملکرد یک سایبان با سیستم برقی متفاوت از سایبان های جمع شو دستی می باشد.