نمای پارچه ای ساختمان با سازه چادری
سازه پارچه ای کششی به عنوان یک سازه پیچیده در ذهن معماران و طراحان جا افتاده است ولی می توان به سادگی آنها را بصورت چادر و با اتصال گوشه ها در معماری فضا استفاده نمود. ساختار فنی آن که فقط لازم است تا تنش در تمام طول پارچه کششی بطور یکنواخت پخش شود و نیاز به خم و انحنا نداشته باشد باعث شده تا یک المان معماری بسیار مناسب برای وویدها و سقف ها با دهانه های بزرگ باشند و نسبت به سازه های دیگر که برای دهانه های بلند استفاده می شوند ، آسانتر ، ارزانتر و زیباتر باشند. در حالیکه سازه های پارچه ای کششی بیشتر در دهانه های بزرگ و سالن ها استفاده می شدند معماران کاربردهای دیگری نیز برای استفاده از این نوع سازه کششی پیدا کردند.
معماری نمای کششی پارچه ای
فری اوتو برنده جایزه پریتکرز ۲۰۱۵ ، از پیشگامان استفاده از سازه های پارچه ای در سالن های بزرگ چند منظوری و استادیوم های ورزشی و بخصوص استادیوم لانه پرنده المپیک بود. بدون شک کارها و ایده پردازی های اون بر دیگر معماران اثر گذار بوده و موجب شد تا طرح های او برای ساخت یک نمای پارچه ای از خیال به واقعیت تبدیل شود. این پروژه ها مرزهای استفاده از سازه پارچه ای را جابجا نمود.
انعطاف پذیری بسیار بالای پارچه کششی ، دوام بسیار بالا در برابر نور خورشید، مراقبت در برابر اشعه های مضر خورشید و ایجاد یک لایه شفاف بر روی ساختمان و با امکان نورپردازی داخلی در زیر سطح پارچه و نورپردازی خارجی بر روی نمای ساختمان را نمایانگر ساخت. هر پروژه جدیدی سازه پارچه ای که در دنیا ساخته می شود از یک حیاط کوچک تا آسمان خراش ، یک درک جدیدی از سازه کششی را به بقیه معماران و طراحان می دهد. با استفاده از نمایِ پارچه ای معماران می توانند انواع قوس را بر روی سطح نما پیاده کنند و محدودیتی بابت ایده پردازی و طرح زدن نداشته باشند.
ساخت نمای پارچه ای کششی
استفاده از پارچه کششی در نمای ساختمان یک دسته بندی جدید در انواع نمای ساختمانی می باشد. با این حال با پیشرفت های صورت گرفته در زمینه تکنولوژی های مرتبط با پارچه کششی ، پارچه های با طول عمر بالاتری ساخته شده اند که قابلیت کاهش مصرف انرژی در ساختمان ها را دارند که موجب گسرتش استفاده از آنها در صنعت ساختمان سازی شده است. نمای پارچه ای را می توان بر روی هم ساختمان های قدیمی و نوساز اجرا کرد و می توان به سرعت و به سادگی سازه پارچه ای را نصب نمود.
نما کششی پارچه ای نه تنها مصرف انرژی برای گرم کردن ساختمان در زمستان را کاهش می دهد بلکه در فصل تابستان سطح نما را نسبت به سایر انواع نمای ساختمانی خنک تر نگه می دارند. در نمایِ پارچه ای معمولا از پارچه های مش دار کششی استفاده می شود که بر خلاف سایر مصالح معمول که برای جلوگیری از تابش نور خورشید ساختمان را تاریک می کنند ، این پارچه ها دید بیرونی و نور داخل ساختمان را تامین می کنند.
سازه پارچه ای می تواند بصورت یکپارچه بر روی نما کار شود و یا در قطعات مختلف و با توجه به زاویه تابش خورشید قرار بگیرند. غشا های بزرگ پارچه نیاز به یک سازه قوی برای نگهداری دارند تا سطح پارچه ای نما در برابر باد و تکان های دینامیکی سازه در برابر زلزله مقاومت داشته باشد ، بدین منظور از کابل های کششی قوی استفاده می شود تا سازه ساکن و مقاوم باشد.
انواع پارچه نمای ساختمان
از انواع پارچه های کششی می توان در نمای ساختمان استفاده کرد ، پارچه های کششی با روکش PVC یا روکش PEC ، پارچه های PTFE یا پارچه های روشن ETFE . این نوع پارچه ها ۱۰۰% قابل بازیافت هستند و با گارانتی های ۱۰ ساله برای نما ارائه می شوند و بسته به جنس عمری بین ۱۸ تا ۳۰ سال را دارند. با توجه به باز گرداندن گرمای تابش خورشید و عبور نور این نوع نما به عنوان یک راه حل سبز و محیط زیستی نیز شناخته می شود.
به عنوان مثال در یک ساختمان ساخته شده در آمریکا طبق تحقیقات ثبت شده با استفاده از نمایِ پارچه ای بر روی این ساختمان از سال ۲۰۰۵ سالانه ۶۰٫۰۰۰ دلار از هزینه های مربوط به مصرف انرژی در ساختمان کاهش پیدا کرده است و هزینه مربوط به ساخت این نمای پارچه ای بر روی اسکلت اصلی ساختمان ظرف سه سال بازگشت پیدا کرده بود. به علت وزن بسیار کم سازه کششی پارچه ای مشکلی از بابت سازه ای و اجرای آن بر روی سازه قدیمی بوجود نیامد.
مزایای نمای پارچه ای
یکی دیگر از مزایای نماهای پارچه ای امکان چاپ و نورپردازی بر روی پارچه می باشد. بسیاری از صاحبان ساختمان های اداری و تجاری ترجیح می دهند تا ساختمان خود را با یک نام شاخص کنند ، این امکان برند سازی با چاپ نوشته بر روی پارچه کششی میسر می باشد. در کشور های اروپایی امروزه بخش هایی از نمای کششی پارچه ای ساختمان ها به شرکت های تبلیغاتی می باشد تا با چاپ و نورپردازی بر روی آنها به تبلیغ خدمات و محصولات بپردازند. با استفاده از نمای پارچه ای بر روی یک ساختمان قدیمی می توان آن را به سادگی در ظاهر تبدیل به یک ساختمان لوکس و مدرن نمود. امکان ایجاد اشکال سه بعدی و خلاقانه بر روی سطح ساختمان ها موجب شده تا حتی ساختمان های صنعتی ، کارخانه ها و پارکینگ ها شهری نیز اقدام به نصب نمایِ پارچه ای بر روی سطح خارجی خود نمایند.
نمای پارچه ای پارکینگ خودرو
سازه های پارچه ای برای نمای ساختمان هایی نظیر پارکینگ های طبقاتی و استادیوم های ورزشی بسیار مناسب می باشند. زیرا ما می توانیم این نما را با کمترین سازه در پشت آنها و با دهانه های بلند اجرا کنیم. سطح یکنواخت و قدیمی نمای پارکینگ های طبقاتی را می توان به یک نمای بسیار زیبای مدرن تبدیل نمود. آلودگی نوری داخل پارکینگ توسط خودرو ها را کاهش می دهد و با حفظ طبقه بندی های موجود در پارکینگ بدون نیاز به نصب دستگاه های قوی و گران قیمت تهویه می توان یک نمای کلی بر روی آن نصب نمود. با استفاده از پارچه های رنگی ، چاپ و یا نورپردازی می توان پارکینگ طبقاتی را یک نماد شاخص معماری و شهرسازی تبدیل نمود.
خلاصه مزایای نمای پارچه ای کششی :
- مدرن سازی ساختمان های قدیمی
شفافیت و عبور نورسبکی سازه دوام بسیار بالاحفاظت در برابر نور خورشیدحفظ دید در طول روزعایق گرمایی و سرماییسرعت بالای نصب ( پیش ساخته )سفارشی سازی با چاپ و نورپردازیشستشو و تمیز کردن آسان