معرفی سازه های پارچه ای
در سال های اخیر استفاده از سازه های پارچه ای در سراسر دنیا با استقبال روبرو شده است در این نوشتار به بررسی خواص این سازه ها پرداخته و کاربردهای آن در سراسر جهان را به طور اجمالی بررسی می کنیم.
جنس مصالح استفاده شده در سازه های پارچه ای نسبت به سایر مصالح ساختمانی بسیار متفاوت است. وزن سبک آنها به همراه تنوع در شکل و ساختار باعث شده تنوع بسیار زیادی در طراحی معماری این سازه ها بوجود آید. در هنگام طراحی یک سازه کششی علاوه بر توجه به هویت معماری طرح می بایست محاسبات دقیق مهندسی مرتبط با نیروهای کششی موجود در چادر و سازه های فولادی انجام پذیرد. شرکت مهندسی ساینا با برند ساینا سایه با ارائه طرح های معماری متنوع با استفاده از نرم افزارهای شناخته شده در این حوزه به طور همزمان طرح های معماری و محاسبات مهندسی مربوط به آن را به صورت کاملا تخصصی تهیه و اجرا می کند.
برای سال های متمادی بشر از چادر و طناب به عنوان ابزارهای کاربردی برای ایجاد سقف های موقت استفاده کرده است. در سال های اخیر با پیشرفت تکنولوژی و صنعت بشر توانست پارچه هایی با ترکیبات متفاوت و مقاوم در برابر شرایط محیطی تولید کند. امروزه می توان با استفاده از پلیاستر با روکش پیویسی چادرهایی تولید کرد که نه تنها نیروهای کششی بسیار بزرگ را تحمل کند بلکه علاوه بر آن خصوصیات فیزیکی بسیار ارزشمندی از قبیل انعطاف پذیری بالا ، قابلیت عبور نور ، قابلیت تمیز شوندگی خوبی را دارا باشد. طول عمر این چادرها حداقل ۲۰ سال در شرایط آب و هوایی بسیار بد تخمین زده شده است. چادرهای تولید شده در سال های اخیر علاوه بر ویژگی های فوق دارای تنوع رنگی و قابلیت چاپ پذیری نیز هستند.
کاربرد سازه های پارچه ای
پس از تحول بزرگ در صنعت پارچه های سازه کششی، این سازه ها در مکان های متفاوت با کاربری های متفاوت بکار گرفته شدند. سازه های پارچه ای علاوه بر کاربری سقف، در پیادهروها و ورودی ها نیز بسیار به متداول می باشند. به دلیل ظاهر زیبا و مهیج این سازه ها بکارگیری آنها در سالن ها و استادیوم های ورزشی بسیار مورد استقبال قرار گرفته است. برای مثال استادیوم های فوتبال Arianz arena در شهر مونیخ و Hampshire Rose Bowl در شهر سوت همتون از نمونه های بسیار زیبا و موفقیت این سازه های چادری هستند.
در ایران نیز در سال های اخیر استفاده از سازه های پارچه ای مورد توجه طراحران و پیمانکاران قرار گرفته است، آمفی تئاتر رو باز در پارک آب و آتش تهران و استادیوم امام رضا (ع) شهر مشهد از نمونه های اجرا شده و در حال اجرای سازه های بزرگ پارچه ای در ایران می باشند. شرکت ساینا در سال ۱۳۹۴ پروژه مربوط به دهکده گردشگری را به پایان رساند که در مجموع ۷۰۰ متر مربع پوشش چادری را شامل می شد.